6 Κορφές

Περιγραφή διαδρομής «6 Κορφές» Marathon:
Ο Αγώνας ξεκινάει από
υψόμετρο 480μ και φτάνει έως 2060μ, με συνολική θετική υψομετρική 3000d+
.

1.1.1.Το 1° χλμ. επίπεδο σε χώμα, με τα υπόλοιπα 850 μέτρα σε πλινθόκτιστο πεζοδρόμιο. Στη συνέχεια οι δρομείς στρίβουν δυο φορές αριστερά και μπαίνουν στο πρώτο ανηφορικό μονοπάτι που διασχίζει το όμορφο κτήμα «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ». Αφού διασχίσουν τη γαλαρία «ΚΑΝΑΡΑΚΗ», θα βγουν σε δασικό δρόμο και για λίγα μέτρα σε άσφαλτο, φτάνουν στο εξωκλήσι της «Αγίας Τριάδας» με τις κατασκηνώσεις της, έχοντας ήδη διανύσει 3,5 χλμ. Η διαδρομή συνεχίζεται σε ανηφορικό και δύσκολο μονοπάτι περνώντας από τη θέση «ΒΡΑΧΟΣ» και οι δρομείς φτάνουν στο 5° χλμ. Από εδώ στρίβουμε αριστερά σε μονοπάτι και φτάνουμε στον 1ο σταθμό τον «Προφήτη Ηλία» (6ο χλμ) και σε υψόμετρο 930μ. Στη συνέχεια μπαίνουνε δεξιά στο μονοπάτι «Βέρβερα» αρκετά κατηφορικό-τεχνικό για 1,2 χλμ (-25%) και στη συνέχεια ανηφορίζουμε στο μονοπάτι «Μαυρόλακος – Αμαζόνιος» απίστευτης ομορφιάς με αρκετή ανηφορική κλίση μέχρι το γραφικό ξωκλήσι της «Υπαπαντής» φτάνοντας στο 9,6ο χλμ (+24,4%) της διαδρομής και σε υψόμετρο 1080μ όπου είναι και το πρώτο όριο χρονικού αποκλεισμού στις 2.20 ώρες αγώνα.

Από το σημείο αυτό συνεχίζοντας σε δασοσκεπές μονοπάτι η διαδρομή μπαίνει στην μεγαλύτερη και δυσκολότερη ανηφόρα του αγώνα για περίπου 3 χλμ μέσα στο δάσος και φτάνουμε στην 1η κορφή «ΝΤΟΥΡΛΙΑ» (+24,7%) κι έπειτα από 1,2 χλμ καλύπτοντας κι ένα μέρος αλπικού τοπίου φτάνουμε στο Ξωκλήσι του Αγίου Πνεύματος ( 13ο χλμ και 1900μ υψόμετρο ) κι έχοντας καλύψει +1800μ θετικής.

Συνεχίζοντας για 1 χλμ φτάνουμε στον 3ο σταθμό «Αεροπόρος» ( 14ο χλμ ) όπου είναι και το δεύτερο όριο χρονικού αποκλεισμού στις 4 ώρες αγώνα.

Στη συνέχεια η διαδρομή ακολουθεί πορεία με συνεχή εναλλαγή κλίσεων επάνω σε αλπικό τοπίο περνώντας από την 2η κορφή «ΤΡΟΥΛΟΣ» η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1980μ ( εδώ χρήζει έκτακτης στάσης για να θαυμάσετε ή να φωτογραφηθείτε έχοντας σε 360ο μοίρες εικόνα από Όλυμπο, Άσκιο, Βίτσι, Βόρρα, Πίνοβο, Πάϊκο, Χορτιάτη ) και συνεχίζουμε για την 3η κορφή «ΒΟΥΛΓΑΡΑ» σε υψόμετρο 2000μ που εκεί βρίσκεται η πασίγνωστη κορυφή του Χ/Κ 3-5 Πηγάδια.
Ακολουθώντας πάντα το μονοπάτι πάνω στο αλπικό τοπίο κατευθυνόμαστε στην 4η κορφή με ονομασία «ΤΣΑΝΑΚΤΣΗ» και υψόμετρο 2040μ κι από εκεί οδεύουμε στην 5η κορφή του αγώνα η οποία είναι και η υψηλότερη του Βερμίου με ονομασία «ΧΑΜΙΤΗΣ» στα 2060μ υψόμετρο και στον 4ο σταθμό του αγώνα ( 19,2ο χλμ)

Έχοντας πάρει τις κατάλληλες ανάσες συνεχίζουμε την διαδρομή για την 6η και τελευταία κορφή του αγώνα την «ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ» σε υψόμετρο 2040μ και περνώντας την λίμνη της περιοχής έχοντας καλύψει 11 χλμ αλπικής ζώνης στρίβουμε δεξιά μέσα σε δασικό μονοπάτι περνώντας από την φημισμένη πηγή (πόσιμο νερό ) του Βερμίου «ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΑΡ» και ανηφορίζουμε για να φτάσουμε στην πίστα του Χ/Κ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ και κατεβαίνοντας την, φτάνουμε στην βάση του «Χ/Κ 3-5 Πηγάδια» όπου και ο κεντρικός σταθμός (5ος) του αγώνα στο 27ο χλμ και σε υψόμετρο 1440μ και το τρίτο όριο χρονικού αποκλεισμού στις 6,30 ώρες αγώνα. Σε αυτό το σημείο μπορούν οι συνοδοί των αθλητών να έρθουν να δουν τους αθλητές μέσω ασφάλτινης διαδρομής μήκους 15 χλμ (θα προσφερθεί τσάϊ – χυμός ) .
Έχοντας αφήσει συνοδούς, σταθμό και μέρος της εύκολης διαδρομής συνεχίζουμε ανηφορικά και τραβερσάροντας μέσα από τους πυλώνες και παράλληλα από την μαύρη πίστα τελειώνουμε την δύσκολη απόσταση 1,7 χλμ (+19%), στρίβουμε αριστερά αρχικά σε δασικό χωματόδρομο ήπιας κλίσης και φτάνουμε στο μονοπάτι κάνοντας πάλι αριστερά που θα μας κατηφορίσει ως το λιβάδι με την ονομασία «ΝΤΟΡΝΤΟΠΟΛΗ» και συνεχίζουμε για να φτάσουμε στον 6ο σταθμό «ΚΑΨΟΥΡΑ» (33,8ο χλμ ) . Από αυτό το σημείο κι έπειτα ακολουθεί εύκολο και κατηφορικό μονοπάτι μήκους 3 χλμ το οποίο δίνει την ευκαιρία να τρέξει ο αθλητής απολαμβάνοντας ένα πανέμορφο κομμάτι παίρνοντας ανάσες και καταλήγοντας έτσι στον 7ο σταθμό «Προφήτη Ηλία» (37ο χλμ 930μ υψόμετρο ) όπου και το 4ο χρονικό όριο αποκλεισμού στις 8,40 ώρες αγώνα.
Από το εξωκλήσι θα κατευθυνθούν διαγωνίως δεξιά για να μπουν σε ένα ανηφορικό και δύσκολο σε κάποια σημεία μονοπάτι, που κατά τη διάσχισή του θα βρεθούν σε σημεία με υπέροχη θέα και πανέμορφα τοπία και σε 1,2 χλμ. θα φτάσουν στο ξακουστό εξωκλήσι της «ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ», έχοντας διανύσει 38,2 χλμ.. Από εκεί ξεκινάει τεχνικό, στενό και σε κάποια σημεία σκοτεινό κατηφορικό μονοπάτι, μήκους 2 χλμ (-24,4%) , με συνεχείς φουρκέτες στην περιοχή «ΜΑΥΡΟΛΑΚΑΣ» ή «ΑΜΑΖΟΝΙΟΣ», (χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή) και μετά οι δρομείς θα βγουν στην περιοχή «ΒΕΡΒΕΡΑ», σε υψόμετρο 580 μέτρων και απόστασης 40,6 χλμ όπου βρίσκεται και ο 8ος σταθμός.

Στη συνέχεια θα στρίψουν δεξιά και θα περάσουν μπροστά από το πεδίο βολής και χειροβομβίδων της Β΄ Μοίρας Καταδρομών και θα μπουν σε μονοπάτι γεμάτο καστανιές κατεβαίνοντας και κάποια σκαλοπάτια. Τέλος οι δρομείς θα κατηφορίσουν μέχρι να φτάσουν στο χαμηλότερο σημείο της διαδρομής 480 μέτρα υψόμετρο και 42 χλμ. απόστασης για να κατευθυνθούν δεξιά προς τον τερματισμό περνώντας μπροστά από τη Β Μοίρα Καταδρομών.

ΣΗΜΑΝΣΗ

Θα υπάρχουν πινακίδες κατεύθυνσης και άφθονα κόκκινα σημάδια σε πέτρες και δέντρα.
Scroll to Top